Děkanátní setkání 

Mládež brněnské diecéze měla možnost zúčastnit se děkanátních setkání v jednotlivých místech brněnské diecéze (konkrétně šlo o Rosický děkanát, Velké Meziříčí, Modřický děkanát), na jejichž přípravě se podílelo velké množství mladých lidí nadšených pro víru a její společné prožívání. Je krásné pozorovat všechny události, které tvoří samotní mladí pro další mladé lidi. Slovy jednoho z organizátorů Rosického děkanátu: „Je to akce každého děkanství, kdy se sejde kopa mladých věřících, kteří prožívají víru společně. No a jak se podle mladých prožívá víra? Určitě vzájemným poznáním, modlitbou, hrou, hudbou, ztišením a jinými aktivitami.“ 

 

Slovy o. Václava Hejče: „Raduji se z toho, že pro mladé vytváří program mladí a snaží se hledat cesty, jak spolu něco prožít a zamyslet se nad životem a vírou. 

A přesně tak to i bylo. Na všech děkanátních setkáních nechybělo nic z toho, na co naráží právě organizátor Rosického děkanátního setkání. Program ale není všechno. Důležité také je, co to všem těm účastníkům přinese. Dokázali tohle organizátoři přenést do svých setkání?

 

Určitě dokázali vytvořit živé společenství. Ve všech diskuzních skupinkách se opravdu živě mluvilo a všichni mladí sdíleli své podněty na daná témata, které měli v rámci debaty řešit. Určitě se jim povedlo přinést mezi mladé spoustu skvělých řečníků, díky kterým mohli posluchači získat nové podněty do života, a to nejen na přemýšlení.

Můžeme si uvést jeden z podnětů: „Díky přednášce o cestě do Santiaga mohu říct, že se nejspíš na ni vydám taky.“ Na přednášce zazněly nejen strasti, které na takové cestě můžou každého člověka potkat, ale také duchovní přesah a přínos ve vztahu k Bohu, který může poutník získat.

Někteří mládežníci byli dokonce tak nadšeni z programu, že se rozhodli přijet z jiných děkanátů, které nepatří do brněnské diecéze a závěrem toho vůbec nelitovali: „Program byl moc pěkně připravený a vyvážený. Nejvíce mě oslovila osobní svědectví, která mi úplně vyrazila dech. Hry navíc všechno hezky odlehčily. Ještě teď na tohle setkání vzpomínám s úsměvem.“

 

Foto: účastníci děkanátních setkání

Panama ve Velké Bíteši

Na faře ve Velké Bíteši se v nepravidelných intervalech, ale vždy v neděli, koná farní kavárna. Účastníci spolu tráví hezké chvíle a za dobrovolný příspěvek, který bývá většinou určen na podporu projektu Mary’s Meals, se mohou občerstvit dobrou kávou a spoustou zákusků. 

V neděli 9. února se konala speciální Panamská farní kavárna, na které byla hlavním hostem mladá Sophia Krüger přímo z Panamy. K ochutnání byla pravá panamská káva a panamský rum, tropické ovoce, latinskoamerická specialita patakones (smažené plátky zeleného banánu), Panama cotta a celá řada dalších dezertů. 

Pro doladění atmosféry byla fara vyzdobena do panamských barev, k poslechu hrála panamská hudba a také byly promítány reportáže o Světových dnech mládeže 2019 v Panamě. Výtěžek panamské farní kavárny byl určen na rozšíření kostela Pražského Jezulátka v panamském městečku Buena Vista. 

Sophia strávila v České republice celkem čtyři dny. Její program byl nabitý: o víkendu absolvovala prohlídku Brna, ostatky na Rudě, farní ples v Radostíně nad Oslavou, Panamskou farní kavárnu ve Velké Bíteši, Bítešskou akademii. V pondělí jela na prohlídku Prahy a další den odlétala do Berlína, kde má příbuzné.

Foto: farnost Velká Bíteš

Autor: Dominik Mazel

 

Chystá se ve vaší diecézi zajímavá akce nebo jste se nějaké takové účastnili? Podělte se s našimi čtenáři o novinky a zajímavosti. Neváhejte se ozvat šéfredaktorce Katusi nebo komukoliv jinému z redakce.