V pátek v 18 hodin měl papež František na náměstí před bazilikou sv. Petra v Římě promluvu k evangeliu o utišení bouře (Mk 4, 35-41). Potom proběhala krátká adorace a následně Svatý otec požehnal celému světu tzv. modlitbou Urbi et Orbi. Toto požehnání uděluje papež každý rok pouze na Velikonoce a Vánoce. Výjimečně i nyní mohli věřící prostřednictvím přímého přenosu dostat toto požehnání, které bylo spojeno s možností získání plnomocných odpustků.

zdroj

V promluvě papež František zmínil, že současná situace je velmi podobná příběhu z evangelia (Mk 4, 35-41). Přirovnal, že jsme se jako učedníci ocitli v bouři, kterou nikdo z nás nečekal. "Uvědomili jsme si, že jsme na stejné lodi, všichni zranitelní a dezorientovaní, ale zároveň důležití a nezbytní, všichni jsme povoláni veslovat společně, všichni se potřebujeme navzájem těšit," řekl papež František věřícím.

 

Ježíšovo chování v tomto příběhu je pro nás lidi obtížné pochopit. Ježíš v klidu spí v té nejvíce nebezpečné části lodě. Až se vzbudí, utiší vichr a vodu. Zeptá se učedníků: "Proč se bojíte? Pořád ještě nemáte víru? "(Mk 4, 40) Tento verš během promluvy Svatý otec několikrát zopakoval. 

Pope Francis kisses a miraculous Crucifix before giving his extraordinary blessing "urbi et orbi" (to the city and the world) in an empty St. Peter's Square at the Vatican March 27, 2020. The blessing was livestreamed because of the coronavirus pandemic. CNS photo/Yara Nardi, pool via Reuters
zdroj

.

Bouře odkrývá naši zranitelnost, plány a priority, které jsme stavěli na falešných a povrchních jistotách. Poukazuje na to, že jsme se odvrátili od toho, co posiluje náš život. Dále papež pokračoval: "Bouří spadly masky oněch stereotypů, jimiž jsme zastírali svoje „ego“ ve stálé snaze o vlastní image, a znovu byla odhalena ona požehnaná sounáležitost, od níž se nelze odtrhnout: sounáležitost bratří."

 

V závěru své promluvy povzbudil věřící těmito slovy: "Obejmout Jeho kříž znamená najít odvahu obejmout všechny rozpory nynější doby, vzdát se na chvíli svého bažení po všemohoucnosti a majetku a dát prostor kreativitě, kterou může vzbudit jedině Duch svatý. Obejmout Pána, abychom objali naději: to je síla víry, která osvobozuje od strachu a dává naději." zdroj

 

Celé znění promluvy si můžete přečíst zde nebo se podívat na záznam z live streamu TV Lux.

Napsala: Káťa Odvodyová