Dokážeme žít bez internetu? Je pro nás internet důležitý? Internet nám přináší plno různých informací a virtualita na telefonech také. Je už jen na nás jestli ho využíváme správně s mírou a rozumem.

Když jen pomyslíme na to, že by internet nebyl, dalo by nám to větší práci najít dané informace, které potřebujeme. Co asi bez internetu a telefonu dělali naši rodiče a prarodiče? 

zdroj: https://pixabay.com

Byli více v kontaktu mezi sebou, bavili se o všem z očí do očí, měli zábavu i bez her a chatu. Posílali si dopisy a pohlednice a to, co potřebovali, našli v knihách a novinách. Lidé, kteří žili bez mobilů a internetu měli větší trpělivost, protože čekali na odpověď i dlouhou dobu. Lidé byli k sobě více upřímní a konflikty a problémy řešili spolu a ne přes internet nebo telefon, kde vznikají hádky, hoaxy, komunikační šumy a nedorozumění. Myslím si, že telefon je jako Bible. Někteří lidé bez Bible nedokáží žít a najdou v ní mnoho podnětů a rad, jak mají dál postupovat. Tak je to i s telefonem a internetem. Hlavně, my, mladí, máme zálibu ťukat do mobilů a nevnímat okolní svět, co se děje kolem nás, a to je podle mě chyba. Pořádně ani nevíme, o co přicházíme. Nevěnujeme svůj čas osobně lidem kolem sebe a třeba své blízké odbydeme krátkou odpovědí: „Promiň, nemám čas.“ I když ho máme, ale raději jsme na internetu. Potom toho můžeme litovat. 

 

Žít bez internetu i telefonů a počítačů se určitě dá. Sama si někdy užívám život bez virtuálního světa a tak mě nic nemusí obklopovat a nemusím se ničím zabývat a starat se o to, co mám právě rozpracované. Žiji tak život s lidmi, které mám ráda, a mám tak o dost více vzpomínek a radosti, než kdybych byla připojena na internetu. Svět by byl bez internetu jednodušší. Nezabýval by se zbytečnostmi a byl by veselejší. Internet musíme používat s rozumem. Nemusíme vyhledávat stránky, které nás mohou špatně ovlivnit. Internet používáme ke studiu a dalšímu vzdělávání. Internet má vliv na globalizaci. Zdá se, že je internet nejlepším příkladem jak ovlivňuje v dnešní době svět. Internet má většinou doma každý.

 

Pro někoho je internet prostředkem a pro někoho prostředím. Toto bychom měli rozlišovat a rozhodnout se, co bude síť internetu pro nás. Sociální sítě na internetu jsou jako nůž, jsou dobré, když je umíme vhodně používat. Nevýhodou internetu je hlavně ztráta soukromí. Neustále můžeme někam psát své emailové adresy, telefonní čísla, adresu bydliště. Sítě nás upozorňují svými okénky, které někdy jsou bohužel napsané i anglickým jazykem, zda souhlasíme s jejich podmínkami, ale nám se ani nechce číst složité spojení slov, kterým ani nemusíme rozumět. Poté s tím souhlasíme, ale ani nevíme s čím. Můžeme být překvapeni, co poté po nás internet chce.  Jdeme se svou kůží na trh. Prodáváme se internetu a sociální sítě s námi obchodují. Stačí klikání na plochy svých telefonů nebo počítačů a sítě tak vydělávají. Někteří lidé se vydávají za jiné osoby a snaží se komunikovat s vybranou skupinou lidí. Mají v úmyslu zneužít získané informace ve svůj prospěch. Dá se nabourat do systémů s nízkou bezpečností, kde mohou informace také zneužít. Kyberšikana je v tomto světě také častá. Je smutné, že lidé chtějí škodit ostatním, protože mohou být sami nevyrovnaní.

 

Používáním mobilních telefonů a internetu ztrácíme mezilidské vztahy, žijeme mimo realitu. Můžeme být zahlceni informacemi, které nemusí být pravdivé. Závislost na internetu a počítačových hrách je bohužel velmi častá a je těžké se od této situace odloučit.

 

Internet má více výhod než nevýhod. Jde přes něho rychle si vyměňovat informace a komunikovat, ale není nad osobní kontakt. Skrz internet můžeme pracovat v týmu nebo pracovat z pohodlí domova a nikam nechodit. Jeho další funkcí jsou služby. Najdeme to, co potřebujeme – firmy, lékaře, stránky se zbožím. Pracovní příležitosti jsou nám také bližší a jednodušší než hledání v novinách nebo poptávání se po firmách. Vyhledáváme informace, abychom mohli splňovat úkoly, také ho využíváme k zábavě, ale můžeme se z internetu i vzdělávat a načerpávat nové vědomosti. Cílem internetu bude snažit se realizovat běžné aktivity jednodušeji a rychleji. Dnešní doba je tak uspěchaná, že můžeme mít psychické problémy i kvůli internetu a telefonu. „Nestíhám odepisovat, rychle, rychle, než se mi vypne připojení. Sakra, nestihlo se to odeslat a nemám data.“ Kolik z nás si tohle řekne?

 

Zapřemýšlejme proč internet a mobilní telefony, tak často bezhlavě používáme a kupujeme čím dál lepší modely. Buďme sví a nenechávejme se obklopovat tím co dělají ostatní. Jděme do světa otevřeni novým věcem, větším věcem, které na nás čekají.

Napsala: Adéla Surá

https://www.signaly.cz/info/podporte-signaly-cz