posledním článku jsme si řekli něco o tom, jak lze vlasy mýt jinak než klasickým šamponem. A také jsem vám slíbila rozhovor s někým, kdo je v tomto ohledu zkušenější než já. Tak si nyní můžete uvařit heřmánkový čaj s medem, v klidu se usadit do křesílka a dát se do čtení. I o tom heřmánkovém čaji.

Slečna Jana P., 27 let

Jani, co vás vedlo k tomu, že jste přestala používat klasické šampony a barvy a přešla jste na metodu „no poo“? 

Vedla mě zvědavost a snaha šetřit peněženku i přírodu. Do té doby jsem si barvila vlasy chemickými barvami a drasticky do vlasů zasahovala. Žehlila jsem je, fénovala, kupovala nejlevnější šampony a kondicionéry. Pak jsem si na fotce všimla, že se mi téměř 5 let nezměnila délka vlasů, vlasy se samy odlamovaly. Tak jsem prohledala internet a přišla jsem na metodu „no poo“. Zanedlouho jsem na vlasech pocítila rozdíl, byly silnější, odolnější. Pak jsem přidala barvení hennou a různé domácí masky a vlasy mi začaly neuvěřitelně rychle růst.

 

Co vše jste tedy v rámci „no poo“ ozkoušela a co vám přišlo nejlepší?

Zkusila jsem mytí moukami (žitnou, pohankovou, rýžovou, lněnou) a žitným kváskem. Pak také žloutky, metodu postupného mytí. Žloutky se smíchají s 0,5l vody a část se nalije na vlasy, prodrbe se, spláchne a tak dokola, než se celý roztok vypotřebuje. Zhruba při poslední dávce žloutek lehce pění. To znamená, že jsou vlasy odmaštěné. Pak jsem také vyzkoušela různé ájuverdské bylinky (reetha, shikakai, brihami). Nakonec jsem zůstala u žloutků, které mi vyhovují nejvíce. Vlasy pak ještě oplachuji tekutinou s kyselým pH, což je třeba ibiškový čaj, ředěný jablečný ocet, čaj z kopřiv, heřmánku, měsíčku a dalších bylin. 

 

Přišla vám nějaká ze zmíněných možností méně funkční? 

Méně asi ne. Nebo to aspoň nemohu říci obecně. Každému zkrátka vyhovuje něco jiného. 

 

Paní Jana H., 35 let

Jani, mohu se i vás zeptat, jak jste se k „no poo“ dostala a co vše jste ozkoušela? 

K „no poo“ jsem se dostala díky skupině Svět non-toxic na Facebooku. A to v době, kdy jsem řešila dceřin ekzém. Od chvíle, kdy jsem zjistila, že by mohlo něco takového fungovat, jsem byla nadšená. Vždy mě totiž po mytí vlasů svědila pokožka hlavy a měla jsem suché krepaté vlasy. První jsem ozkoušela žitnou mouku. A ono to nečekaně fungovalo! Ale pokožka byla stále trochu citlivá a vysušená. Další bylo období, kdy jsem vlasy myla jen vodou. A poté jsem vyzkoušela snad vše, co můžete na internetu vůbec vyhledat.

 

Mohu se ještě zeptat konkrétněji na mytí vodou? Je možné s ní omývat vlasy dlouhodobě?

Je to možné, pokud se vlasy důkladně pročesávají a hřebeny čistí. Maz se protáhne do délky vlasu a zvlášť pokud jsou vlasy sušší, je adaptace celkem rychlá. Ale pokožka hlavy trpí. Pokud se nemyje vyloženě měkkou vodou, tak se časem zanáší minerály. I chlor zůstává na vlasech, což není ideální. Takže jsem mytí vodou kombinovala alespoň s bylinkovými oplachy na závěr. Vodu jsem používala také u dětí. Čtyřletému synovi to stále vyhovuje. Šestiletá dcera, která má díky ekzému velmi citlivou pokožku, ještě před rokem také používala pouze vodu, ale už měla potřebu mít šampon jako kamarádky. Začala používat tuhý šampon a kvalita vlasů se ji zlepšila. Takže za mě mytí čistě jen vodou nedoporučuji. Spíš bych se snažila jít cestou co nejšetrnějšího mytí a najít rovnováhu mezi dobře umytou pokožkou a co nejmenším zatížením vlasů. Já jsem tuto rovnováhu našla u žloutků.

 

A jak jste na tom vy? Už jste nějakou přírodní možnost mytí vlasů ozkoušeli? 

https://www.signaly.cz/info/podporte-signaly-cz