Diecézní centrum mládeže v Plzni ve spolupráci s Plzeňskou diecézí pořádá o letních prázdninách tvůrčí minifestival Creative, který proběhne již podruhé na statku Ferienhof Wiese v Příchovicích u Přeštic na Plzeňsku, a to ve dnech 14.-16.8.2020. Akce je určená především pro mládež ve věku 15-30 let a je nutné se předem přihlásit zde. Na programu jsou zajímaví hosté z řad umělců. Vstupné na festival stojí 350 Kč a vstupné pouze na koncertní večer činí 150 Kč. Blíže festival představí Veronika Sukdolová, která Creative připravuje společně s týmem.

zdroj

Co je cílem festivalu?

Chceme, aby mladí měli možnost se nejen nechat uměním druhých unášet, ale také, aby se sami do tohoto tvůrčího procesu zapojili. Myslím, že to by se dalo označit jako jeden z cílů.

 

Jak vznikla myšlenka zorganizovat Creative fest? 

 

Myšlenka na Creative má tři kořeny

 

1. Chtěli jsme se s několika přáteli už delší dobu sejít a jen tak tvořit každý ve svém oboru: tanečníci aby tančili, zpěváci zpívali, malíři malovali, a tak. A cílem by nebylo nic víc, než radost ze společné svobodné tvorby.

 

2. Přemýšleli jsme nad akcí, na kterou bychom mohli pozvat i své nevěřící kamarády a známé a začít s nimi tvořit společenství na prahu církve.

 

3. Potkala mne zpráva o jakémsi soukromém zjevení, ve kterém Bůh Otec chce zavést svátek Boha Otce Stvořitele někdy začátkem srpna.

 

A tak se to všechno propojilo...:)

 

Co bude na tomto festivalu jiné oproti minulému roku?

Jiných bude hned několik věcí. Letos chceme Creative koncipovat spíše než jako festival, jako tvůrčí víkend pro mladé s kvalitním uměleckým doprovodným programem. Posílit tak myšlenku, která nám přijde vzhledem k myšlence založení festivalu důležitější. Chceme, aby mladí měli možnost se nejen nechat uměním druhých unášet, ale také aby se sami do tohoto tvůrčího procesu zapojili.

 

Současná koronavirová situace mnohé mění, tak uvidíme, nakolik to Creative ovlivní. Letos jsme chtěli rozšířit kapacitu pro účastníky, ale zatím to vypadá, že budeme muset udržet počty na nižších číslech (tak to bude takové rodinné).

 

Letos jsme se rozhodli, že v rámci účinkujících i u většiny lektorů nebudeme sahat po vzdálených interpretech, ale zaměříme se na ty, kteří tvoří mladé umění přímo tady u nás v diecézi a blízkém okolí. Hlavně z toho důvodu, že jsme si uvědomili, že máme kolem sebe spousty talentovaných a ne úplně neznámých umělců a že je škoda jejich talenty přehlížet. Navíc si od tohoto kroku slibujeme vytvoření ještě více oživené, energické, podporující a rodinnější atmosféry letošního ročníku.

 

Poslední změnou je, že se akce - oproti prvnímu ročníku - přesune z pracovních dní na víkend, takže se budou moct účastnit i mladí pracující.

 

Kolik lidí to připravuje, od kdy?

Organizační tým se letos rozrostl na pět lidí, ale samozřejmě zázemí bude tvořit také tým dobrovolníků.

 

První nápady přicházely asi už na konci loňského roku. Bližší program se začal koncipovat pomalu v podstatě od ledna. Od začátku dubna (kvůli koronaviru) začínáme s "nenápadnou" propagací 

kterou stále více sílíme. Od minulého týdne se nám již přihlašují první zájemci, a Creative se tak zlehka pomyslně plní.

zdroj

Na festivalu vystoupí například kapela On Fire nebo Funky Monx. Účastníci se mohou také těšit na divadlo Víti Marčíka mladšího. Účastníci si během víkendu budou moci vybrat z několika workshopů: Video workshop o natáčení rozhovorů, workshop o swingu, hudební session nebo výroba vlastní knihy. Aktuální informace sledujte na www stránce.

www.signaly.cz/podporte