Film je v dnešní moderní společnosti jedním z největších byznysů na světě, ve kterém se točí obrovské sumy peněz. A stejně jako doplácí na pandemii koronaviru kinematografie v naší malé zemi, trpí světový filmový průmysl v měřítku ještě daleko větším. Podívejme se, jaké ztráty se odehrávají v zahraničí a především ve slavném Hollywoodu.

Zdroj: MGM

Podobně jako u nás, vlády téměř všech zasažených států zavedly striktní opatření v boji proti COVID-19. Omezení zasáhla kina, která jsou nyní zavřená, filmové produkce, které jsou pozastavené, festivaly, které jsou rovněž zrušené nebo přesunuté a v neposlední řadě premiéry snímků, které jsou odloženy často na neurčito. Všechna tyto nařízení mají samozřejmě nedozírné dopady, a to zejména v ekonomické oblasti.

 

Analytik společnosti Wedbush Michael Pachter uvedl odhad, že prodej vstupenek z kin v USA v roce 2020 dosáhne přibližně 6,6 miliard dolarů. Naposledy byla tato hodnota tak nízká v roce 1998, kdy filmový průmysl vykázal prodej vstupenek za 6,7 miliardy dolarů.

Zdroj: Pixabay

A vzhledem k tomu, že kina budou v dohledné budoucnosti uzavřena a studia odkládají své trháky na rok 2021, očekává se, že letošní prodej klesne o více než 40 % ve srovnání s loňským rokem, předpovídá Pachter v nové zprávě.

 

Je jasné, že globální pandemie rovněž mohutně zasáhla samotné herce, filmové profese a další lidi spojené s tímto odvětím. Tak třeba velká společnost United Talent Agency (UTA), která zastupuje např. herecké hvězdy jako Johnny Depp, Chris Pratt, Harrison Ford, Charlize Theron, scenáristy/režiséry M. Night Shyamalan, Wes Anderson, Joel a Ethan Coen, vypracovala kvůli koronaviru plán na hromadné snížení honorářů. Šéf firmy Jeremy Zimmer a jeho nejbližší spolupracovníci Jay Sures a David Kramer oznámili, že se zřeknou svých platů, a to až do konce roku.

 

V současné době nečekaný problém zažívají také fotografové, resp. paparazziové z Hollywoodu. Jejich denní chleba, tedy pronásledování a focení celebrit, je dostává do velmi svízelné situace, jelikož všechny hvězdy jsou nyní zavřeny ve svých luxusních sídlech, díky vyhlášené karanténě. Podle odhadu Randy Bauera, zakladatele věhlasné agentury Bauer-Griffin, klesla v Kalifornii produkce jeho společnosti o více než 90 procent. Dříve publikovala na 7000 fotografií slavných osobností měsíčně, zatímco dnes je to přinejlepším asi 500.

Zdroj: Pixabay

Co se týče přerušených filmových produkcí, zmiňme alespoň očekávané snímky jako dinosauří Jurský svět: Dominion, nový  superhrdinský film Batman, čtvrtý díl ikonické ságy Matrix 4, již sedmé pokračování Toma Cruise v Mission: Impossible 7, životopisný snímek Elvis o Elvisovi Presleym, historický velkofilm Ridleyho Scotta The Last Duel, thriller Samaritan v hlavní roli v Sylvesterem Stallonem nebo hranou verzi animované pohádky Malá mořská víla.

 

Z uvedením do kin si bude muset počkat namátkou např. věhlasný James Bond v novém snímku Není čas zemřít, druhý díl hororu Tiché místo: Část II, marvelovská Black Widow, akční podívaná Rychle a zběsile 9, pokračování rodinné komedie Králíček Petr bere do zaječích a jeden z nejdražších projektů studia Disney film Mulan. Některé společnosti či televize samozřejmě ihned zareagovali na situaci a bez zbytečných průtahů filmy nasadili do online distribuce na různé streamovací služby typu Netflix, Apple TV+ či Disney+ a nebo je s předstihem vydaly na nosiče DVD či Blu-ray. Týká se to filmů jako Ledové království II, Neviditelný, The Lovebirds, Gentlemani, Birds of Prey nebo Trollové: Světové turné

Zdroj: F9

Každá mince má dvě strany, a proto i v době pandemie se vytvářejí různorodé projekty. Třeba ve Španělsku, jedné z nejvíce postižených zemí s koronavirem, se již od 7. dubna vysílá na španělské veřejnoprávní televizi TVE sitcom pojmenovaný Deníky z karantény (Diarios de la cuarentena). Seriál ovšem vzbuzuje už od začátku kritiku, jelikož pro mnoho diváků je to nepatřičné, protože v zemi zemřelo na COVID-19 již přes 25 000 lidí. V USA naopak vznikla dokumentární série Koronavirus – máme jasno (Coronavirus, Explained), kterou je možné sledovat na Netflixu od 26. dubna. V sousední Kanadě bylo zase natočeno drama s názvem Corona. A pro všechny milovníky filmových festivalů, které byly v letošním roce zrušeny, je tu alespoň malá náplast. Tribeca Enterprises a YouTube spojili své síly a vytvořili We Are One: A Global Film Festival. Mezinárodní online festival, do kterého se mimo jiné zapojili Cannes, Berlín, Benátky, Karlovy Vary, Toronto, Sydney nebo Tokio, se začne streamovat na YouTube od 29. května do 7. června.

 

Jak se zdá, lidé si poradí za všech okolností. Věřme však, že situace se bude pomalu, ale jistě otáčet k lepšímu, ačkoli v celosvětovém měřítku to bude ještě poněkud déle trvat.

 

www.signaly.cz/podporte

 

Zdroje:

https://www.cnbc.com/2020/04/13/us-box-office-headed-for-worst-year-since-1998.html

https://www.encyclopedia.com/books/politics-and-business-magazines/united-talent-agency-inc

https://en.wikipedia.org/wiki/Impact_of_the_2019%E2%80%9320_coronavirus_pandemic_on_cinema

https://www.newsweek.com/heres-how-watch-we-are-one-online-film-festival-youtube-1500455

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/hollywood-utahuje-kohoutky-planuje-se-masove-snizovani-platu-40317922

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/paparazziove-maji-nyni-v-hollywoodu-tezky-zivot-pise-afp/1884077?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://www.kinobox.cz/clanek/18087-omezovani-navstevnosti-zpozdeni-a-ztraty-jaky-dopad-ma-zatim-koronavirus-na-hollywood

https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/spanelsko-sitcom-deniky-z-karanteny-koronavirus-televize-kritika.A200411_094612_zahranicni_kha