„Bůh si používá Giannu, aby připomínal světu, že každá lidská bytost je pro Něj vzácná. Je krásné vidět Ježíšovu lásku, kterou vlil do jejího srdce. Má modlitba za Giannu a všechny, kteří ji uslyší je ta, aby zvěst o této Boží lásce učinila konec potratům. Právě silou lásky,“ řekla Matka Tereza o Gianně Jessen, Američance, která přežila pokus o potrat solným roztokem, který ji měl v sedmém měsíci před narozením zabít.

Její kultovní projev před australským parlamentem, v němž s vervou sobě vlastní říká: „Nepřežila jsem, aby byli lidi v klídku. Přežila jsem, abych mohla věcmi zamíchat,“ na mě jednou vyskočil v mém facebookovém newsfeedu a hluboce mě zasáhl.

 

Gianna (43) se narodila 6. dubna 1977 v potratové klinice americké sítě zařízení Planned Parenthood. Její 17letá matka se v sedmém měsíci těhotenství rozhodla pro potrat způsobem, který byl v té době běžný. Do dělohy jí byl vpraven solný roztok, který měl dítě rozleptat. Po 24 hodinách pak měla porodit již mrtvé dítě. V případě Gianny Jessen se tak nestalo. Narodila se, a ačkoliv měla mít díky solnému roztoku popálené tělo skrz naskrz, byly všechny smysly a důležité životní funkce nepoškozené. Následkem nedostatečného přísunu kyslíku po svém narození ovšem trpí pohybovými disfunkcemi souvisejícími s obrnou. 

 

„Víte, co je největší satisfakcí toho všeho? Lékař, který měl ten den dokončit můj potrat, nebyl ve chvíli, kdy jsem se narodila na směně, a tak mě zachránili. Tento lékař, jehož pracovní náplní byla má smrt, musel nakonec podepsat můj rodný list,“ objasňuje Gianna okolnosti svého narození.

 

Až do roku 2002, kdy prezident Bush podepsal změnu zákona, bylo v USA běžnou praxí, že děti, které přežily svůj vlastní potrat, mohli lékaři nechat zemřít bez povinnosti zachraňovat jejich život. Gianna byla zcela mimořádně přítomnou zdravotní sestrou odvezena na speciální lékařské pracoviště, kde jí poskytli péči. Odtud se dostala do první pěstounské rodiny, ze které musela být pro špatné zacházení odebrána a v roce a půl se dostala do rodiny paní Penny, která ji vychovala.

 

„Pokud jsou potraty o ženských právech, dámy a pánové, tak kde byla ta moje? Žádná feministka nestojí a nevykřikuje, že moje ženská práva byla v den potratu hrubě porušena. Naopak, můj život měl v zájmu ženských práv zhasnout,“ říká Gianna před senátory a dodává: “Kvůli svému hendikepu jsem slabší než většina lidí, ale to je jen malá cena za možnost žít! Jsou věci, které se můžeme naučit jen od těch nejslabších. Vůbec nechápeme, jak krásné může být utrpení. Já se o utrpení nepřihlásila dobrovolně, ale když přišlo, nesmíme nikdy zapomenout, že Bůh to má ve svých rukách, že On je ten, co i ty nejubožejší věci může udělat krásnými.“

 

Gianna Jessen mluvila před americkým Kongresem, australským parlamentem a na mnoha místech Evropy. Její příběh byl při Giannině návštěvě Itálie představen i papeži Benediktu XVI. 

Na jedné ze svých přednášek v roce 2006 se Gianna setkala se svou biologickou matkou. “Bez ohlášení za mnou přišla a řekla jen – Ahoj, jsem Tvá matka. Je to zlomená žena. Ten den pro mě byl hodně těžký. Seděla jsem tam a říkala jsem si, že nepatřím jí, patřím Kristu. Jsem Jeho holka a Jeho princezna. A cokoliv zlého mi ona řekne, nemusím nést a také neponesu,“ popisuje Gianna setkání.

 

„Mnohé z Vás to už obtěžuje, jak tu vrávorám a pořád mluvím o Bohu a o Ježíši, ale jak bych Mu mohla nedat celé své srdce, svou mysl a duši, když On mi daroval život? Jestli si tedy myslíte, že jsem blázen, tak je to jen další drahokam do mé koruny. Smyslem mého života je, aby se nad ním Bůh usmíval. Bůh vám žehnej a opatruj vás,“ zakončila Gianna svůj australský proslov.

Chcete se o Gianně a jejím současném životě dozvědět víc? Sledujte její facebookový profil zde: https://www.facebook.com/gianna-jessen-194046788002185/.

 

O dalších přeživších potratů, které sdružuje americká organizace Pro-Love Ministries se můžete dočíst zde: https://theabortionsurvivors.com/.

 

Napsala: Alžběta Kalábová

 

www.signaly.cz/podporte