Měsíc květen je lásky čas, a proto by byla škoda neudělat rozhovor s nádechem lásky.

Láska je to nejkrásnější, co člověk může žít. 

Rozhodla jsem se udělat rozhovor na téma „Vezmeme se, miláčku?"  

Svatba. Událost, během které si dva zamilovaní lidé slíbí,že se budou navždy milovat. Pro tento rozhovor jsem si vybrala dva zasnoubené páry a dva manželské páry, o kterých se dočteme v druhém díle.

V tomto díle se budeme věnovat snoubencům: Andrejka (22) a Martin (22), kteří se znají přes osm let. Dále snoubenci Terka (23) a Dominik (23), kteří ještě studují.

 

https://pixabay.com/cs/users/free-photos-242387/

 

1) Jak jsi poznal/a,že je to ten pravý/ta pravá?

 

snoubenci Andrejka a Martin: To prostě cítíš!

 

snoubenci Terka a Dominik: Hned na začátek zapeklitá otázka! To se nedá skoro ani popsat… Tohle vlastně přichází už při chození, když ten vztah už kamsi doroste. Člověk má pocit, jako by k tomu druhém patřil, a že (nemyslím to jako klišé) bez něho nemůže být. A zároveň, a to je podle mě důležité, když mě ten druhý někdy fakt štve, tak to zvládnu a snesu, jelikož je to ON/ONA. Nebo se to aspoň pokusím zvládat a snášet (vtip). Bylo různých „náhod“, které se v našem vztahu staly… To, jak jsme se dali poprvé dohromady, a nebo to, že jsme se museli rozejít, abychom dospěli a zjistili, že k sobě asi fakt patříme. 

 

2) Jak dlouho se znáte?

 

snoubenci Andrejka a Martin: 8,5 let.

 

snoubenci Terka a Dominik: Známe se od prosince 2013. Takže přes 6 let.

 

3) Máte z něčeho během svatby obavy, nejistotu nebo naopak?

 

snoubenci Andrejka a Martin: Aby se svatebčané moc neopili.

 

snoubenci Terka a Dominik: Obavy ani ne. Něco by se sice určitě našlo, ale protože je svatba zatím spíše ještě „daleko“, máme více obav z plánování. Když ale zapřemýšlím nad samotnou svatbou. To mám asi nejvíce obav, že by mohlo třeba dojít jídlo s tím, jací jsme v rodině jedlíci. Více mě toho zatím nenapadá, ale den před svatbou to bude například, že zapomenu slib nebo se nevlezu do šatů nebo zapomenu něco důležitého, třeba papíry k podpisu atd.

 

,,Mám obavy z každého řešení svatby, kdy se střetávají naše protichůdné pohledy. Ale má to své kouzlo,“ říká Dominik.

 

4) Jak a kde, popřípadě, přes koho jste se poznali?

 

snoubenci Andrejka a Martin: Poznali jsme se přes kamarádku.

 

snoubenci Terka a Dominik: Poznali jsme se na církevním silvestru na jednom centru mládeže. Jedna kamarádka, která Dominika znala, mi říkala, že je strašně střelený a akční a že se s ním možná radši nemám bavit. A po tom silvestru jsme si začali sem tam psát. Začal taky jezdit k nám na gymnázium zpívat do schóly. A „akčností“ jsme si asi sedli. :) 

 

5) Co milujete na vaší druhé polovičce?

 

snoubenci Andrejka a Martin: Náš humor.

 

snoubenka Terka o Dominikovi: Toho je hodně a hodně věcí je spíše osobnějších. Ale napadá mě třeba to, jak umí překvapit, jeho „ochranitelský pud“, určitě vaření ♥ a v neposlední řadě to, jak umí být hluboký, vnímavý a citlivý. Taky mi vždycky zahřeje moje věčně studené ruce. :D

 

snoubenec Dominik o Terce: Malíček na levé noze? Když se na mě usměje tím úsměvem, který má jen pro mě.

 

6) Jaké máte představy, očekávání či plány v manželství? (Kolik dětí třeba?)

 

snoubenci Andrejka a Martin: Postavit dům a dvě děti.

 

snoubenci Terka a Dominik: Bylo by hezké mít velkou rodinu, stabilní práci a malý domek.

 

7) Preferujete malou či větší svatbu? Proč?

 

snoubenci Andrejka a Martin: Chceme malou. Jen pro naši nejbližší rodinu a přátele.

 

snoubenci Terka a Dominik: Osobně bych byla za malou svatbu v rodinném kruhu, jenže rodinný kruh je veliký. Takže jsme se shodli na velké. Rádi bychom nabídli našim nejbližším možnost sdílet naši radost.

 

8) Je příprava svatby náročná? Co jste jako první řešili a kdy jste vůbec začali svatbu chystat (rady/tipy)?

 

snoubenci Andrejka a Martin: Jako první jsme řešili místo a datum obřadu a na základě toho pak místo hostiny, fotografa atd. Začali jsme s půlročním předstihem, takže to bylo na poslední chvíli.

 

snoubenci Terka a Dominik: Pro Terku a Dominika to bylo náročné, jelikož oba toho mají plno do práce a školy. Hned po zásnubách řešili termín, oddávajícího a místo svatby. Pak svědky, kapelu, fotografa a prstýnky, jelikož jim je vyrobí kamarádka, tak to chtělo řešit hned. Ale zatím to podle jejich slov vypadá, že budou řešit spoustu dalších věcí až tak 4 měsíce před svatbou, až se uklidní jejich studijní povinnosti.

RADA? Nenechávejte nic na poslední chvíli. 
Neřešte po zásnubách jen svatbu. Čas „jen tak pro sebe“ je taky důležitý. 
Začněte šetřit na svatbu už zítra! (I když třeba ještě nikoho nemáte.)

 

9) Jak vypadalo vaše zasnoubení? Bylo to romantické a nebo si to dva racionální lidé prostě řekli?

 

snoubenci Andrejka a Martin: Mluvili jsme o tom delší dobu a jednoho večera padla otázka.

 

snoubenci Terka a Dominik: Bylo to romantické!!!! Já neumím moc udržet romantickou atmosféru a nechtě ji kazím (chudák můj romantický snoubenec), ale při zásnubách se to více než povedlo! Bylo to v zimě, šli jsme túru v pořádné vrstvě sněhu a po výšlapu na kopec mě požádal o ruku. Vůbec jsem to nečekala a ještě tak měsíc dva poté mi to skoro ani pořádně nedocházelo…

 

10) Kde (kostel /úřad) budete mít svatbu a proč (vyznání, tradice…)?

 

snoubenci Andrejka a Martin: Svatbu bychom chtěli na zvonici venku.

 

snoubenci Terka a Dominik: Svatbu chceme mít v kostele, jsme oba věřící. Je to pro nás svátost, kterou si navzájem udělíme, takže k tomu pro nás patří i odpovídající prostory – tedy kostel.

 

11) Řekněte nám ještě něco o vás? Třeba nějakou zajímavost z vašeho vztahu.

 

snoubenci Andrejka a Martin: Jsme spolu od 14 let. 

 

snoubenci Terka a Dominik: Za náš vztah, a tedy i blížící se svatbu, vděčíme podpoře Českých drah, které našemu vztahu umožnily režijními výhodami fungovat i přes vzájemnou vzdálenost.

 

12) Co byste rádi vzkázali našim čtenářům?

 

snoubenci Terka a Dominik: Nebojte se mít originální vztahy! A taky nezapomínejte, že láska občas bolí a je dobré občas ustoupit ze sebe a dát prostor tomu, co chce ten druhý. Také se nebojte rozejít, pokud to není to pravé. Může to přinést nečekané příležitosti. 

 

Bonus otázka: Pokud se berete tento rok, tak jak řešíte svatbu v době pandemie? Omezilo vás to v něčem?

 

snoubenci Andrejka a Martin: Museli jsme bohužel termín svatby o dva měsíce posunout.

 

snoubenci Terka a Dominik: Bereme se na podzim 2020, takže uvidíme, jestli náhodou nebude slibovaná „druhá vlna“. Jinak zatím plánujeme bez omezení, ale jsme připraveni na svatbu v úplně maličkém kruhu. Mrzelo by nás to, ale slavit svatbu můžeme i jinak a jindy.

 

Děkuji celým srdcem snoubencům za poskytnutí rozhovoru. Přeji Vám, ať Vás láska neopustí a ať zvládáte všechny zkoušky. Život někdy připraví těžké či krásné chvíle a je krásné, že jste si našli svoji milovanou polovičku, se kterou můžete tyto chvíle buď překonávat  nebo prožívat. Ať svou láskou nakazíte i ostatní kolem sebe. 

 

V příštím díle se můžete těšit na rozhovor dvou manželských párů, z nichž je jeden v manželství čerstvě.

 

www.signaly.cz/podporte