Měsíc květen je lásky čas, a proto by byla škoda neudělat rozhovor s nádechem lásky.

Láska je to nejkrásnější, co člověk může žít. 

Rozhodla jsem se udělat rozhovor na téma "Vezmeme se, miláčku?"  

Svatba. Událost, během které si dva zamilovaní lidé slíbí, že se budou navždy milovat. Pro tento rozhovor jsem si vybrala dva manželské páry a dva zasnoubené páry, o kterých jste si mohli přečíst v minulém díle. 

 

Rozhovor mi poskytli mladí manželé Pája (21) a Karel (24), kteří jsou v manželství necelý rok. Dále tu mám manžele Kateřinu (43) a Martina (45), kteří spolu už budou 24 let.

 

https://pixabay.com/cs/users/ngdphotoworks-771780/

 

1) Jak si poznal/a, že je to ta pravá/ten pravý?

manželé Pája a Karel: Pája se mi líbila. Začali jsme spolu chodit. Myslím, že svatba a manželství je pak o rozhodnutí. Ona to cítila stejně jako já a byl jsem za to moc rád.

 

manželé Kateřina a Martin: Přišla mi jako ideální partnerka. Měli jsme a máme společné zájmy, sdílení, hodnoty, chemie - něco, co přitahuje ty dva. U nás to byl pocit zamilovanosti a až po zamilovanosti přišly ty hodnoty.

 

2) Jak dlouho jste v manželství?

manželé Pája a Karel: V manželství jsme spolu 9 měsíců.

 

manželé Kateřina a Martin: Bude to už 24 let, co jsme spolu. 

 

3) Měli jste během svatby z něčeho obavy či nejistotu?

manželé Pája a Karel: „Jedinou obavou snad bylo, aby se svatebčané dobře bavili“, říká Karel. Pája si myslí, že obavy, aby vše vyšlo, bude mít člověk vždycky. Ona sama obavy z manželství a svatby neměla, jelikož věděla, že to, co dělají, je dobré.

 

manželé Kateřina a Martin: Měli jsme obavy z tance pro nevěstu a stres z toho, aby na svatbě vše klaplo, jak má. 

 

4) Jak a kde, popřípadě přes koho jste se poznali?

manželé Pája a Karel: Znali jsme se z kostela od vidění. Oficiálně jsme se ale seznámili na oslavě Karlových dvacátých narozenin.

 

manželé Kateřina a Martin: Poznali jsme se ve skautu a v chrámovém sboru, kde jsme oba chodili. Měli jsme společné přátele, a jelikož jsme měli i společné zájmy, tak jsme si padli hned do oka.

 

5) Co milujete na vaší druhé polovičce?

manželka Pája o Karlovi: Prostě všechno, jinak bych si ho nevzala. :D Důležité je milovat i ty nedokonalosti druhého.

 

manžel Karel o Páji: Především starostlivost a její lásku k hudbě, ale důležité je umět přijmout i ty ne vždy pozitivní vlastnosti.

 

manželé Kateřina a Martin: Všechno! Všechno, co mi vyhovuje (vtip).

 

6) Máte děti a kolik? Měli jste nějaké plány,které by vám kvůli manželství či rodičovství nevyšly?

manželé Pája a Karel: Momentálně jsme v radostném očekávání. Myslíme si, že je obecně špatné vstupovat do manželství s tím, že mi to má něco překazit. Manželství (a ani rodičovství!) není žádná koule na noze a ani nic, co by člověka omezovalo. Vždy záleží jen na tom, jak si to sami uděláme a jak se dokážeme přizpůsobit. 

 

manželé Kateřina a Martin: Máme čtyři děti. Plány co by nám nevyšly, jsme neměli. 

 

7) Je příprava svatby náročná? Co jste jako první řešili a kdy jste vůbec začali svatbu chystat? (rady/tipy)

manželé Pája a Karel: Plánovat svatbu jsme začali hned po zasnoubení, tzn. rok před svatbou. První se samozřejmě řešil termín. To je základ. A pak postupně, co se nám chtělo a bylo potřeba. 

RADA: Příprava svatby je náročná podle toho, jak jsme nároční my sami.

 

manželé Kateřina a Martin: Nám to náročné nepřišlo, spíš nám to dělalo radost. Na začátku je třeba vyřešit kdy a kde. To je samozřejmě nejdůležitější.

 

8) Jak vypadalo vaše zasnoubení? Bylo to romantické a nebo si to dva racionální lidé prostě řekli?

manželé Pája a Karel: Žádná velká romantika. Karel přišel za mnou domů s obrovskou kyticí a tvrdil, že to mám takový předběžný dárek ke svátku (zasnoubili jsme se 10 dní před mým svátkem). No a pak z něho nakonec vylezla žádost o ruku.

 

manželé Kateřina a Martin: Bylo to velice romantické. Před plesem přišel s kytkou v ruce a požádal mě o ruku. 

 

9) Jak na vaše zasnoubení/ vaši svatbu reagovali rodiče?

manželé Pája a Karel: Na obou stranách stejně. Prostě to vzali tak, jak to je, a nijak se to neřešilo, protože s tím všichni počítali.

 

manželé Kateřina a Martin: Nastávající tchán málem rozsedl dort, jelikož šel do kolen z radosti. 

 

10) Kde jste měli svatbu a proč?

manželé Pája a Karel: Svatbu jsme měli v kostele. Vzhledem k tomu, že jsme oba věřící, tak církevní sňatek byl jasnou volbou.

 

manželé Kateřina a Martin: Svatbu jsme měli v kostele, jelikož jsme oba křesťané.

 

11) Řekněte nám ještě něco o vás? Třeba nějakou zajímavost z vašeho vztahu.

manželé Pája a Karel: Něco o nás? Pustili jsme se společně do projektu - nahráváme křesťanské písničky – kdybyste si chtěli něco poslechnout, máme pár videí na youtube, a najdete nás pod názvem For F.U.N. 

 

manželé Kateřina a Martin: Byl dobrý a vhodný kurz „Care“ pro rodičovství, ke kterému jsme se dostali až během rodičovství. Přáli bychom to i jiným rodičům - doporučujeme na začátku. 

 

12) Co byste rádi vzkázali našim čtenářům?

manželé Pája a Karel: Milujte se a množte se!

 

manželé Kateřina a Martin: Je dobré naučit se komunikovat a poznat řeč toho druhého. Doporučujeme knihu „Pět jazyků lásky“.

 

Chtěla bych manželům poděkovat za poskytnutí rozhovoru. Přeji Vám, ať Vás láska neopouští a ať všechny zkoušky, pokud nějaké jsou, nadále zvládáte. Život někdy připraví i ty těžké chvíle a je krásné, že máte svoji milovanou polovičku, se kterou tyto chvíle překonáváte. Ať svou láskou nakazíte i ostatní.

www.signaly.cz/podporte