Téma koronaviru se objevuje v médiích v stále menší míře, avšak o něco častěji se objevují články o vodě: obrovské sucho - nejhorší za posledních pět set let - vystřídaly povodně. Vzhledem k vývoji klimatické krize nás veselejší vyhlídky pravděpodobně nečekají. Součástí našich životů by se tedy mělo stát šetření vodou; začít šetřit, až když nám začne chybět, by bylo pozdě.

Jak můžeme svou spotřebu vody snížit my sami? Jak může každý z nás dopady sucha alespoň trochu zmírnit? Několik tipů najdete v článku!

 

https://www.flickr.com

 

První rada je docela jednoduchá. Přemýšlet. Zamyslet se nad činnostmi, které děláme často automaticky a nepřemýšlíme nad spotřebovanou vodou. Určitě nás jich napadne mnoho. Některé ale přesto uvedu.

Jakmile ráno vstaneme, většinou navštívíme koupelnu. Někdo si pouze čistí zuby, někdo si dá i sprchu. Při čištění zubů je určitě dobré mít vypnutou vodu, nechat vodu jen tak téct je vážně zbytečné. Pokud si dáváte sprchu, tak palec nahoru, protože ušetříte podstatně víc vody, než pokud si napustíte vanu.  Kromě toho, ranní sprcha bude pravděpodobně rychlejší než večerní, kdy už nemusíte nikam chvátat. Pokud bychom ale nevěděli, jak skončit s dlouhým umýváním, pusťme si studenou sprchu. To nás skutečně donutí neztrácet čas pod proudy vody. Vlastní zkušenost.

Po hygieně by měla následovat snídaně. Takový pěkný začátek dne. Sama si teď musím sypat popel na hlavu, protože na šálek kávy, bez které si svou snídani dokážu už jen těžko představit, padne celkem 140 litrů vody. Tato sekundární spotřeba je problémem u mnoha dalších potravin, například masa nebo tropického ovoce. Planetě určitě pomůžeme, pokud části svých jídelníčků trochu poupravíme. Také to pro nás může být motivací k vyzkoušení nových receptů a tím i nových zajímavých chutí.

Když vyrážíme do civilizace, je také dobré vzít si něco pěkného na sebe, ideálně bavlněného. Ano, další spotřeba vody. Tady se můžeme podívat po udržitelné módě nebo třeba do second handů. Ve výsledku ušetříme oběmi možnostmi, v prvním případě nám nový kousek vydrží déle a nebudeme po pár měsících shánět nový a v druhém případě prodloužíme život už existujícímu oblečení a omezíme potřebu vyrábět nové. 

Během dne používáme samozřejmě vodu také na mytí rukou a k pití. Tady bez námitek. V tom, prosím, určitě, vesele a bez výčitek, pokračujte. 

Při návratu domů nás většinou čeká nějaká práce. Jednou z takových nepříjemných je mytí nádobí. Ráda bych napsala, šetřete, nemyjte ho! A ještě raději bych se podle toho řídila. No, bohužel. Nezbývá než se vzchopit a otočit se k tomu čelem. Většina z nás má určitě myčku. A opravdu díky za ni. Ušetří práci i vodu. Přesto některé nádobí do ní dát prostě nejde. Určitě doporučuji napustit si dřez a nádobí vydrhnout v něm. Ušetříme vodu a ve výsledku také práci, protože se nám nádobí rychleji odmočí. Přestože je tenhle fakt úplně jasný, sama si většinou dřez nenapustím. Výzva šetřit vodou je a bude výzvou pro nás všechny. 

Další rady už nepatří do našich každodenních životů, ale přesto by se některým mohly hodit. Pokud máte zahradu, snažte se zachytit dešťovou vodu a potom jí zalévat záhony nebo v létě usychající trávníky.

Poslední radou je vynechat letos napouštění bazénů. Popravdě se necítím oprávněně tuto radu vůbec psát, protože sami na zahradě bazén nemáme, pro mě to tedy neznamená žádné omezení a mám pocit, že to z toho důvodu nemohu chtít ani po někom jiném. Přesto to sem píšu, pokud byste třeba váhali. 

Jak jsem psala, tohle je výzva pro nás všechny. Nikdo z nás asi nedokáže všechno plnit na sto procent. O to ale nejde, pokud si dáme pozor alespoň na něco, bude to lepší, jak pro Zemi, tak pro naše peněženky, protože vysoká spotřeba vody v domácnosti samozřejmě něco stojí. Tak pojďme o kousek změnit svět k lepšímu. Vrátí se to nám a především naše šetrnost ovlivní svět i po našem životě. Zůstane tu po nás náš Domov o něco méně zničený. 

www.signaly.cz/podporte