Milé maminky, milí tatínkové, 

nevím jak vy, ale já miluji advent! Již od dětství mám ráda tu atmosféru radostného těšení se, příprav na „něco velikého“, období vnitřního zklidnění, ranních rorátů v tichu a za světla svíček. Miluji vůni čerstvě upečených perníků a cukroví. Je to pro mě vůně domova a tiché radosti.

A hrozně ráda bych toto vše předala svým dětem!

 

Zdroj: www.flickr.com

 

Nechtěla bych, aby si naše děti myslely, že advent je synonymum pro spěch, pro uklízení od rána do večera, každonoční pečení fůry cukroví až někdy do ranních hodin (abychom měli více druhů než sousedka), lítání od jednoho narvaného obchodu k druhému, hořekování, že už na to nemáme síly a peníze a jak je to děsný shon a už aby bylo „po tom“. Ne, chtěla bych, aby se naučily, že advent je o něčem jiném. 

 

Když vzpomínáte na Vánoce svého dětství, pamatujete si, co jste dostali pod stromečkem? Já si nevybavím téměř nic. Spíše si pamatuji slavnostní atmosféru adventu i Štědrého dne, těšení se, pečení a ujídání cukroví, vůni zapáleného „františku“, společné stavění betléma či taťkovu modlitbu u slavnostně prostřeného štědrovečerního stolu.

 

A proto jsem se snažila nachystat si adventní plán, kalendář, abychom advent prožili smysluplně, klidně a radostně. S tím, že vlastně neočekávám, že splníme vše - jen to, na co bude čas, nálada a chuť. 

 

Úkoly můžete třeba napsat na lístečky a vložit do adventního kalendáře na příslušné dny. Nebo je můžete napsat na vystříhané sněhové vločky a polepit s nimi okno. A pak můžete společně vybírat, do kterého úkolu se dnes pustíte. 

 

29. listopadu:  Popovídat si s dětmi o významu adventu, o přípravách a zdobení příbytků na čas vánočních svátků, ale zejména o přípravě a zdobení své duše, svého příbytku pro Božího Syna. A abychom Ho mohli za čtyři týdny krásně přivítat, zkusíme si určit jednu věc, kterou chceme v našem životě změnit, aby se Mu u nás v naší rodině líbilo. 

 

30. listopadu: Zapojit se s dětmi do projektu Krabice od bot (https://www.krabiceodbot.cz/). Nechat je vymyslet, komu a jak chtějí udělat radost. Ale pozor, spěchá to! Uzavírka tohoto bohulibého projektu je již 6.12.! Lepší je tedy zarezervovat si dárek předem a tento den ho s dětmi chystat a / nebo odnést na sběrné místo. Letos lze navíc chystat krabice i pro dospělé.

 

1. prosince: Napsat dopis Ježíškovi, pokud ještě nebyl „odeslán“. :) Kdo nechce, aby děti přemýšlely jen o tom, co chtějí ony, můžeme je motivovat k tomu, aby napsaly i to, co by si přály pro ostatní, pro rodinu, pro nějakou skupinu lidí, pro planetu... podle toho, co je zrovna v rodině aktuální téma. 

 

2. prosince: Upéct perníky, aby stihly do Vánoc pěkně změknout.

 

3. prosince: Vyrobit vánoční přání rodině a známým. Na Pinterestu je spousta nápadů, jak pro toto tvoření využít i neohrabané dětské prstíky. :) Přání můžete vyrobit i pro babičky a dědoušky z blízkého domova důchodců nebo LDN. Doporučuji se optat vedení dotyčného zařízení, ale myslím, že letošní rok budou babičky a dědouškové zvlášť potěšeni, když si na ně někdo vzpomene. 

 

 

4. prosince: Sv. Barbora. Dnes si můžeme vyjít ven na vycházku a utrhnout si třešňovou větvičku - barborku. Cestou si můžeme vyprávět o sv. Barboře. Povídání o jejím životě i s obrázky k vymalování najdeme například zde:  https://deti.vira.cz/objevuji/boha-a-viru/apostolove-a-svati/svati/barbora.Věděli jste, jak vznikla pověst o kvetoucí větvičce - barborce?

 

5. prosince: Zítra chodí sv. Mikuláš a určitě by ho potěšilo, kdyby od dětí slyšel nějakou pěknou básničku. Tak co se nějakou naučit?

 

„Čerte, čerte chlupatý, nechej pytel za vraty – slibuju ti, slibuju, že už zlobit nebudu.“

 

„Mikuláš je milý děda, hodné děti všude hledá.

Bílé vousy, ty mu sluší, na zádech má velkou nůši.

A v té nůši balíčky pro kluky a holčičky.“

 

A ještě jedna starší zbožnější: 

 

„Vítej, svatý Mikuláši,
v našem okýnku!
Stůj mi stále ku pomoci,
opatruj mně ve dne v noci
moji dušinku.

Vítej, svatý Mikuláši,
k tobě spínám dlaň:
Pomodlím se modlitbičku
za tatíčka, za matičku,
ty mi vždycky chraň.

Vítej, svatý Mikuláši,
na tu českou zem:
Máš-li štěstí ve svém klínu,
projdi celou domovinu,
rozdej nám je všem.“

 

6. prosince: Sv. Mikuláš. Přečíst si o tomto světci a o tradicích, které jsou s ním spojené. https://deti.vira.cz/kalendar/advent/adventni-svati/sv-mikulas . Letos našim dětem sv. Mikuláš nadělí novinku k Albi tužce - Vánoční koledy (https://www.albi.cz/hry-a-zabava/vanocni-koledy/), které obsahují nejen nazpívané koledy, ale i vysvětlení různých adventních a vánočních tradic. Vím, že by se v adventu ještě koledy zpívat neměly, ale chtěla bych, aby se děti nějaké koledy naučily a my si je na Štědrý den mohli společně zazpívat.

 

7. prosince: Upéct vanilkové rohlíčky.  Zde mám pro vás tip na zdravější a chutnější verzi. Jinak jsou ty zdravější verze často bez chuti nebo zcela nepoživatelné, ale tento recept je výborný! 

 

300 g  celozrnné špaldové mouky

100 g mletých vlašských ořechů

200 g másla

1 vejce

1 žloutek

40 g třtinového cukru

1 lžička vanilkového extraktu

Na obalení lze použít místo moučkového cukru sypkou stévii. 

Všechny ingredience v míse spojíme, prohněteme a necháme v ledničce odležet do druhého dne. Pečeme asi 10-15 minut na 170-180°C. 

 

8. prosinec: Vyrobit papírový vánoční řetěz z dob našeho mládí.

 

9. prosince: Vyrobit ořechové lodičky - svíčky, které pak budeme pouštět na Štědrý den.

 

10. prosince: Ozdobit perníky. 

 

11. prosince: Večerní procházka městem. Vše je tak krásně nasvícené! Pro děti úplně kouzelné! Kdo by odolal?

 

 

12. prosince: O zítřejším svátku sv. Lucie se dle dávných tradic nesmělo uklízet. Zároveň ale chodily po vesnici „Lucky“ a kontrolovaly, jestli je všude uklizeno. Zkusíme tedy společně vysmýčit, co je třeba. Když si k tomu dáme trošku cukroví, pustíme krásnou hudbu, určitě nám to půjde lehce od ruky. My k tomu již několik let posloucháme tuto píseň: https://www.youtube.com/watch?v=tNdZz4kVnwc&ab_channel=FarnostBo%C5%99etice Vřele doporučuji, člověk je díky ní hned radostnější.

 

13. prosince: Sv. Lucie - přečíst si o životě této světice a o tradicích, které se s ní dříve pojily. https://deti.vira.cz/kalendar/advent/adventni-svati/sv-lucie

 

14. prosince: Upéct linecké cukroví.

 

15. prosince: Vyrobit mňamky pro ptáčky. Inspiraci můžete nalézt na: https://tchiboblog.cz/dobroty-pro-ptacky-na-zimu/.

 

16. prosince: Vystříhat sněhové vločky z papíru a ozdobit jimi okna.

 

17. prosince: Probrat dětské hračky (či oblečení) a některé věnovat někomu, kdo si je nemůže dovolit. Pokud takového člověka - Bohu díky - v okolí nemáte, můžete je nabídnout u dětského lékaře, u zubaře nebo u místní záchranky. Ti dávají plyšáky ošetřovaným dětem na zmírnění stresu. Pokud se nechcete hraček přímo zbavovat, můžete nějaké hračky vyčlenit, odnést je na půdu a přinést je zase za pár měsíců. Tak se hračky tolik neokoukají a děti stále baví.

 

18. prosince: Vyrobit si voňavou vánoční dekoraci - například do pomeranče napíchat hřebíček a navrch přidat svíčku. Mě to vždycky navrátí do časů besídek ve školce. :)

 

19. prosince: Večer vypnout telefon, počítač, televizi a užít si s dětmi večer při svíčkách. Jako za starých časů.

 

20. prosince: Pokusit se najít na internetu nebo v televizi ranní roráty a pustit si je ještě ráno za tmy.

 

21. prosince: Zavolat někomu, koho teď moc nevídáme, aby se necítil tolik osamělý.

 

22. prosince: Vyrobit s dětmi ozdoby na stromeček či smrkové větvičky ze „studeného porcelánu“. Zkoušeli jsme ho předběžně podle tohoto receptu:https://primainspirace.cz/2020/11/08/kouzlo-studeneho-porcelanu-vanocni-ornamenty-ze-skrobu-a-jedle-sody/ a tak hezky se s těstem pracovalo, že si děti patlaly „svoje“ a já jsem si mezitím z této hmoty tajně nachystala krásné jmenovky na dárky. :)

 

 

23. prosince: Nazdobit vánoční stromek.

 

24. prosince: Donést mňamky do krmelce - jablka, mrkev, ovesné vločky, kaštany. Ať mají i zvířátka krásné Vánoce. Zde naleznete tipy, jak zvířátkům přilepšit a nechtěně neublížit: https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/pet-rad-jak-spravne-nakrmit-zvirata-v-zime.

 

 

Pokud jsme spolu strávili advent až sem, přeji vám krásné a požehnané prožití vánočních svátků. Ať jsou to opravdové svátky rodiny.

 

www.signaly.cz/podporte