3. 12. 2020 se na Diecézním centru mládeže Vesmír sešli zástupci Sekce pro mládež ČBK na svém pravidelném zasedání. Přečtěte si zprávy z jednání.

 

 

Mezi hlavní témata jednání patřilo Celostátní setkání mládežeAkce byla po jednání s biskupy přesunuta z důvodů pandemie na 9. – 14. 8. 2022. Na již započatou práci budou realizátoři dále navazovat. 

 

Celostátní fóra mládeže se uskuteční na žádost biskupů na jaře 25. – 27. 2. 2022. Navrhované téma je "Jak učíme mladé žít synodalitu". Celostátní fóra mládeže se konají většinou před celostátními setkáními mládeže jako diskuzní a pracovní setkání osob, které se věnují pastoraci mládeže. Mezi sebou a spolu s biskupy zde hovoří o budoucnosti církve. Celostátní fóra mládeže předchází diecézní konference. 

 

Na základě nedávného přeložení Světového dne mládeže papežem Františkem z Květné neděle na slavnost Ježíše Krista Krále budou jednotlivé diecéze reflektovat i svá setkání. V Ostravsko-opavské diecézi, Plzeňské, Královehradecké i Pražské arcidiecézi se budou Diecézní setkání mládeže v roce 2021 konat na Krista Krále (tj. 21. 11. 2021). Olomoucká arcidiecéze, Brněnská, Českobudějovická a Litoměřická diecéze termín a formu akce ještě zvažují. 

 

Ve dnech 4. – 8. 8. 2021 se uskuteční Evropské setkání mládeže v Santiagu de Compostela. Pouť mládeže navazuje na SDM Lisabon, kdy papež mladým navrhl duchovní cestu, aby vstali a šli po cestách, které pro ně Bůh připravil, stejně jako Maria a svědčili o všem, co prožijí. 

 

Konference o mládeži se uskuteční 20. 5. 2021. Podrobnější informace budou včas zveřejněny. Poslední konference o mládeži měla téma digitální evangelizace

 

Sekretariát Sekce pro mládež již také začal připravovat národní účast na mezinárodních oslavách dnů mládeže v Lisabonu v roce 2023. Informace pro české poutníky se připravují. Oficiální stránky akce jsou www.lisboa2023.org.

 

Na 5. - 12. 9. 2021 jsou zváni delegáti z ČR do Budapešti na Eucharistický kongres. Informace: https://www.iec2020.hu/en. 

 

Studentský Velehrad letos proběhl online s předcházejícími setkáními po městech. Byla to nová zkušenost, náročná na přípravu zase jinak. Pozitivní ohlasy byly právě i na místní setkání v malých skupinkách. Drtivá většina účastníků byla nadšená. I když byli třeba pouze v malé skupince, byli vděční za možnost se vůbec setkat, když to nebylo možné v „plné palbě“ na Velehradě. Byli rádi za společenství, atmosféru a možnost samotnou.

 

Na podzim 8. 9. 2021 se uskuteční druhý ročník ankety Signály Awards (www.signalyawards.cz). Organizátoři zvažují rozšířit jednotlivé kategorie. Akce se uskuteční v Brně naživo zároveň jako setkání mladých křesťanských influencerů. 

 

 

 


 

 

Ilustrační obrázek: www.flicker.com

 

www.signaly.cz/podporte