Chci vám nabídnout návod na radost. To zní hodně lacině, že? Asi jako návod na spokojené manželství nebo návod na to, jak zaručeně zhubnout. Takové a podobné rady a recepty na nás dneska blikají ze všech stran. Možná už je automaticky přehlížíme, protože v nich tušíme nějaký marketingový trik. Ale je tu jeden zdroj, kterému můžeme bezpečně důvěřovat a v něm návod na radost opravdu najdeme.

 

 

Slovo „radost“ nebo výzva „radujte se“ v různých podobách se v Bibli vyskytuje více než třistapadesátkrát. K tomu je tam samozřejmě radost vyjádřena nespočetněkrát i jinými výrazy, jako zpěvem, tancem, chválou, zachvěním apod. Zdá se tak, že Písmo je celé prodchnuté radostí, od Starého zákona až po Apokalypsu. Vypadá to, že to psal někdo, kdo ví, co to radost je, a kdo s ní má velké zkušenosti. Nejspíš nějaký odborník na radost. 

 

Nevím jak vám, ale mně se nikdy Bible nezdála jako nějaké extra veselé čtení. To jsou samé vraždy a podrazy, zrady a lži, potopy a podvody... Počet radostných slov mě zaskočil. Jak to, že je přítomno tolik radosti v tak tragických nebo bolestných příbězích?

 

Pojďme se podívat namátkou na některé z nich: Kain zabil Ábela. Hospodin ho za trest odsuzuje k vyhnanství. Jak to dopadlo? Hospodin Kaina po celou dobu jeho existence ochraňuje, aby ho nikdo nezabil, pomůže mu vystavět městečko, založit svoji rodinu... To nezní jako špatný konec.

Izraelité pod mnohaletým otroctvím Egypťanů a pak nekonečné putování po poušti... Výsledkem je osvobození a nalezení Země zaslíbené. Useknutá hlava Jana Křtitele, zrada Jidáše, zrada Petra, křížová cesta, smrt Ježíše... Čím končí řada těchto hrůzných epizod? Spasením člověka. Stalo se to a nic tomu nezabránilo, žádná slabost ani hřích nezabránila Božímu plánu. Všechno vedlo k dobrému konci.

 

Toto je ta radost, kterou je prodchnutá celá Bible, radost z toho, že všechno má svůj význam, a to i když se třeba zrovna ocitáme v nějaké hororové epizodě svého života. Bůh nám ukazuje, že je nad tím vším, a že i když rozhodně nebylo v jeho záměru mé utrpení, nejen že mi ho pomůže překonat, ale dokonce ho umí zakomponovat do celku všech událostí tak, aby k šťastnému konci dopomohlo.

 

Představme si konkrétní případy. Neudělám maturitu. Noční můra, ponížení, konec života, už nikdy nebudu moct dělat to, co jsem si vysnil... Jenomže, co když právě díky tomu se rozhodnu odjet do Ameriky, najdu si tam brigádu ve fast foodu a zjistím, že mě hrozně baví pracovat v gastronomii a později si otevřu vlastní restauraci?

 

Rozešel se se mnou přítel. Katastrofa, jediný smysl mého života, už nikdy nebudu šťastná... Co když mě ale rozchod donutí více si všímat svého okolí, věnovat víc času přátelům a navštěvovat své prarodiče, kteří by jinak byli sami?

 

Takových a mnohem hlubších zkušeností plných odpuštění, růstu, nalezení a uzdravení máme v životě mnoho, známe je i z doslechu. Problém je, že když se ocitáme uprostřed děje, nejsme (většinou přes své emoce) schopni dohlédnout dál než za svůj problém. Obalíme se do něj jako do kukly a přestaneme věřit, že za ní existuje další život, natož lepší. Jenomže v Božím pohledu je tenhle problém dílkem, který umí zasadit do „stroje“ dějin tvého života a života na planetě vůbec tak, že se díky němu něco rozběhne, něco nastartuje, něco nového vznikne. Díky kterému se z kukly stane motýl.

 

Zkušenost a víra v tuto Boží milosrdnou moc z nás teprve dělá křesťany. To je to jediné, čím se můžeme odlišovat od druhých. Všichni jsme úplně stejně hloupí, rozhodně nejsme morálně zdatnější, nejsme krásnější, ani dokonalejší... Ale můžeme si být jisti, že i bolest, smutek, zrada, nemoc, smrt blízkého, rozchod či koronavirová krize, že i tak hrozné věci se mohou proměnit v obrovské dobro a radost, a dokonce můžou hrát klíčovou roli v naplnění smyslu našeho života. Svět dneska nabízí úplně všechno, všechny radovánky, které si jen umíme představit, ale na bolest odpověď nemá. Bůh ano.

  

A tak každý křesťan, pokud doopravdy uvěřil, že Bůh je a že je dobrý, má být takovým odborníkem na radost. Protože se s ní setkal v té nejzákladnější podobě, která není závislá na vnějších okolnostech, která se nemusí projevovat zrovna jucháním a skákáním do stropu, ale hlubokým pokojem z vědomí toho, že poslední slovo má vždycky milující Bůh.

  

A teď už slíbený návod na radost, extrahovaný z Bible, kterou, připomeňme si, psali odborníci na radost:

 

  1. Uvěř evangeliu! V překladu: uvěř tomu, že všechno v tvém životě má svůj význam, že všechno vede k větší radosti. (Mk 1,15)
  2. Nech se nakazit radostí druhých, sdílej radost s druhými, protože tím ji rozmnožuješ. (Lk 1, 41)
  3. Modli se za radost, protože „ovocem Ducha je radost“ a za všechny dary můžeš prosit. (Gal 5,22 a Mt 7,7-8)
  4. Měj rád, miluj! Ježíš mluví o plné radosti jedině v kombinaci s láskou, bez ní to nejde. (J 15,9.11)

Bonusový bod: 

     5. Napiš si do vyhledávače v aplikaci Bible (český liturgický překlad) slovo „radost“ a medituj verše, které se ti vyhledají. Má to opravdu terapeutický účinek. Snadno pak můžeš přejít do modlitby chval.

 

autorkou textu je Zuzana Lášková

 

https://www.darujme.cz/projekt/1203787