Prezentace ve škole nebo v práci je pro spoustu lidí velice nepříjemným zážitkem, který s sebou přináší bušení srdce, zpocené ruce, stres, nervozitu nebo strach z toho, že nás druzí budou pozorovat a hodnotit. Mám pro vás pár tipů, jak prezentaci zvládnout, působit profesionálně a být u toho co možná nejvíce v klidu.

 

Zdroj: Pixabay.com - GraphicMama-team

 

Příprava

 

Příprava je základ nejen u prezentace. Tady ale víc než třeba u seminární práce platí, že se nesmíte bát někoho zeptat, pokud si nejste úplně jisti zadáním. Není totiž nic horšího, než si při prezentaci před publikem od vyučujícího nebo šéfa vyslechnout, že jste mimo téma.

Také si ujasněte, pro koho prezentaci připravujete. Kolik toho publikum o tématu ví? Co všechno se od vás očekává? Od toho se ve velké míře bude odvíjet celá prezentace. Vtipnými obrázky a grafikou v prezentaci možná oslníte svoje spolužáky na střední škole, ale na konferenci v práci s předními manažery asi tolik úspěchu nesklidíte. I když, kdo ví? Prostředí znáte vy.

Při tvorbě prezentace si udělejte osnovu a snažte se téma zpracovat v nějakém logickém sledu. Jednotlivé slajdy prezentace sice působí jako takové malé světy samy o sobě, ale posluchači snáze udrží pozornost, když v nich bude nějaká návaznost. Během přeskakování z jednoho tématu na druhé by se mohlo ztratit nejen publikum, ale i samotný autor.

 

Zdroje

 

Prezentace sice není seminární práce, která se někde odevzdává, ale zdrojovat se má. Především na vysoké škole se obvinění z plagiátorství může objevit velmi snadno. Navíc během prezentace či po ní může přijít otázka, odkud informace pocházejí. Lepší než lovit zdroje v paměti je mít je napsané rovnou v prezentaci. V případě, že nemáte dané žádné pokyny k citování, doporučuju vzhledem k menšímu prostoru v prezentaci uvádět na slajdech v závorkách příjmení autora a rok vydání publikace nebo třeba zkratku instituce, která vydala konkrétní data a grafy, a seznam kompletních zdrojů pak dát na poslední slajd.

 

Technické záležitosti

 

Technika umí potrápit, takže určitě nespoléhejte jenom na soubor na flash disku. Prezentace poslaná ještě na vlastní email je docela dobrá záloha, kdyby nastaly nějaké komplikace. Také je fajn mít pro všechny případy uloženou prezentaci nejen ve formátu PowerPointu, ale pro jistotu i v .pdf.

 

Délka prezentace

 

Řiďte se danou délkou, kterou má prezentace mít. Možná budete přednášet na konferenci nebo v hodině, kde je daný program a budou následovat ještě další vystoupení. Je proto maximálně ohleduplné dodržet časy, aby nebyl narušen program a nikdo vás nemusel přerušovat a zastavovat. (Zažila jsem konferenci, kde jeden z účastníků ani přes opakované výzvy nechtěl skončit, i když už dávno vypršel jeho čas, protože byl sotva v půlce své prezentace. Bylo to nepříjemné pro všechny a nevypadalo to profesionálně.) Klidně si prezentaci předříkejte, abyste věděli, jak jste na tom a jestli je třeba zkracovat nebo naopak přidávat.

 

Takhle raději ne! Zdroj: Martina Mátlová

 

Vzhled prezentace

 

To, jakým způsobem bude prezentace zpracovaná, z velké části ovlivní dojem, který z ní posluchači nakonec budou mít. Samozřejmě, že každý z nás má jiné estetické cítění a hodně záleží na cílovém publiku, pro které je výstup určen. Přesto existuje pár tipů, aby prezentace vypadala profesionálně a zaujala.

 

V jednoduchosti je krása

 

Minimalismus se dnes promítá do různých oblastí našeho života. Ani v prezentaci s ním člověk nešlápne vedle. Jednoduché slajdy s nadpisem, se zvýrazněním či s obrázkem rozhodně zaujmou víc než prezentace, kde má každé slovo v nadpise jinou barvu, každá stránka jiné pozadí a na jednom slajdu je různě poskládáno několik obrázků.

Na výběr máte z mnoha různých šablon, které můžete využít. Pokud si nejste jisti tím, co zvládnete vytvořit sami, sáhněte po nějaké jednoduché šabloně, kam už jenom dáte obsah. Někdy je lepší mít grafický motiv, který už posluchači viděli v prezentaci někoho jiného, než se pouštět do pokusů o originalitu.

Programy na tvorbu prezentací nabízejí i různé efekty – prolínání, přilétávání textu z různých stran, rozplývání... Z praktického hlediska vám to při vytváření prezentace vezme spoustu času, který můžete využít na jinou přípravu. Na posluchače pak budou tyto efekty působit rušivě a ne úplně profesionálně. K jejich použití není důvod.

 

Text pouze v bodech

 

Občas prezentující nahází do prezentace spoustu textu ve snaze dát posluchačům co nejvíce informací. V takovém případě publikum přestane poslouchat a začne číst. Dalším nešvarem je, pokud prezentující začne číst to, co právě promítá. V prezentaci by proto měl být jenom krátký text (především jména, letopočty, stěžejní věci), grafy, čísla a obrázky. Delší text v prezentaci by měl být nějak odůvodněný: třeba citace textu, se kterým dále pracujete, ukazujete na něm nějaké jevy, příklady apod.

 

Písmo

 

Písmo v prezentaci je kapitola sama o sobě. Dejte si pozor, aby bylo písmo dostatečně velké a čitelné. Zároveň se vyhněte různým experimentům s barvami a vsaďte spíše na světlé pozadí a tmavé písmo. Existují sice nějaká doporučení, jestli používat patková nebo bezpatková písma, ale to už nechám na vás. Jen pozor na písma typu Comic San MS, která nepůsobí profesionálně. Zůstaňte raději u klasiky typu Times New Roman, Georgia, Garamond, Arial nebo Calibri.

Pokud si do počítače nainstalujete nějaký speciální font, který použijete do prezentace, a prezentaci pak otevřete v počítači, kde tento font nainstalovaný není, pravděpodobně se text nezobrazí správně. V té lepší variantě bude psaný nějakým základním písmem, v té horší budete mít místo textu čtverečky. Řešením je převést si prezentaci do .pdf. Úzkostlivějším jedincům, jako jsem já, doporučuju neriskovat a nepřidělávat si další důvody ke stresu a raději zůstat u klasických osvědčených písem.

Písma nabízená v programech dost často neumí všechny české znaky, takže písmena s diakritikou se pak zobrazují psaná jiným fontem. Možná vám osobně nevadí, že máte v nadpise Ě psané jiným fontem než zbytek textu, ale věřte mi, spoustě lidem to vadit bude a rozhodně to nebude vypadat hezky.

 

Obrázky

 

Obrázky v prezentaci dokážou upoutat publikum a udržet jeho pozornost, takže je využijte. Neměly by to ovšem být obrázky, které jsou v prezentaci jen tak. Měly by se vztahovat k tématu a vy byste o nich měli mluvit. V takovém případě můžete klidně promítnou obrázek přes celý slajd. Nezůstaňte ale jenom u komentáře, co to je. Připravte si trochu podrobnější popis a představte, co promítáte.

 

Gramatika a překlepy

 

Prezentaci si po sobě několikrát přečtěte a pokud si nejste jisti svou znalostí českého jazyka, sežeňte si někoho na korekturu prezentace, ať nepromítáte posluchačům hrubky a překlepy.

 

Tohle už by šlo. Zdroj: Martina Mátlová

Jak zvládnout nervozitu?

 

Nervozita, stres a obavy provází spoustu okamžiků v našem životě. V přiměřené míře nás mohou hnát vpřed za lepšími výsledky a větší snahou. V nepřiměřené míře nám ale taková nervozita dokáže pěkně znepříjemnit život a možná zkazit celou prezentaci.

 

Odstranění příčin nervozity

 

Položte si otázku, co vás na prezentaci znervózňuje a stresuje? Pokud to jsou technické problémy a nejasnosti, domluvte se s někým, zda by bylo možné prezentaci vyzkoušet předem. Pokud nervozita pramení z obav z otázek od posluchačů, můžete publikum požádat, aby s dotazy počkalo až na konec vašeho vystoupení, a zároveň si při přípravě prezentace nachystejte nejpravděpodobnější otázky a odpovědi na ně. Pokud je to strach, jestli máte prezentaci správně nachystanou, nebojte se požádat vyučujícího či kolegu o konzultaci.

 

Dýchání

 

Nervózní člověk zapomíná dýchat nebo dýchá mělce. Moc doporučuju před začátkem prezentování provést následující dechové cvičení na uklidnění: při nádechu počítejte pomalu do čtyř, při výdechu počítejte pomalu do čtyř a několikrát zopakujte. Pokud se cítíte nervózně během prezentace, udělejte pauzu a zhluboka se nadechněte, než budete pokračovat. Klidně se i napijte vody.

 

Vizualizace

 

Vizualizace se používá v mnoha různých oblastech. Nejčastěji pomáhá s dosahováním cílů. Spočívá v představivosti a svým způsobem je to určitá forma sugesce, kterou můžete provádět několikrát během dní před prezentací. Jde o to přesvědčit sebe sama, že nic není nemožné a ledacos zvládneme. Jak na to? Najděte si nějaké klidné místo, zhluboka se nadechněte a představte si svoje prezentování. Co máte na sobě? Co říkáte? Jak se cítíte? Jak to vypadá okolo vás? Klade vám někdo otázky? Jak odpovídáte? Mentálně se tak připravíte na nadcházející situaci, ze které máte obavy.

 

Vyzkoušejte si to

 

Nachystejte si prezentaci a zkuste ji přednést. Přistupujte k tomu, jako kdyby to bylo už naostro. Pokud máte nějaké ochotné dobrovolníky, požádejte spolubydlící nebo rodinu, jestli by nemohli dělat publikum a poslechnout si vás.

 

Vystupování a samotná prezentace

 

I když se u vás ve škole či v práci na dress code moc nehraje a nikdo neřeší, co máte zrovna na sobě, při prezentaci se na to doporučuji trochu zaměřit. Přece jenom se na vás bude spousta lidí docela dlouho dívat.

Dalším důležitým prvkem při prezentování je nečíst text, ale přednášet. Je super vzít si s sebou papíry s přípravou a s poznámkami, protože se může stát, že vám nějaká část prezentace vypadne z hlavy. Dívat se ale celou dobu do papírů a něco předčítat bude nejen posluchače nudit, ale zároveň to může působit, jako že jste se vůbec nepřipravili. Přednášení místo čtení zároveň umožňuje snáze udržovat oční kontakt s publikem.

Při mluvení si dávejte pozor na parazitní slovíčka (slovní vatu) typu: takže, prostě, teda, jakoby, nicméně, jako... Dost často si ani neuvědomujeme, že je říkáme.

Mějte při prezentaci sklenici nebo láhev s vodou. Při dlouhém mluvení přijde takové osvěžení vhod. Když si potřebujete srovnat myšlenky a udělat si krátkou pauzu nebo se zrovna zaseknete, napijte se. Působí to mnohem přirozeněji než vaše mlčení.

Nervózní člověk má tendenci se hrbit, vyhýbat se očnímu kontaktu, odvracet se od publika, hrát si s rukama... Nebude to vypadat dobře a v posluchačích to rozhodně nenechá pozitivní dojem. Takže se narovnejte, usmějte a stoupněte si čelem k publiku. Oční kontakt nemusíte udržovat celou dobu, to by vás jenom rušilo. Během prezentace se dívejte někam nad hlavy svých posluchačů a oční kontakt navazujte jen tu a tam.

Co s rukama při prezentaci je trošku záludná otázka. Pokud máte pultík, položte si ruce na něj. Pokud jste bez pultíku, doporučuje se lehce spojit ruce před sebou tak, že vložíte jednu dlaň do té druhé. V případě, že budete potřebovat něco ukázat, jednu ruku můžete nechat volně před tělem a tou druhou gestikulovat. Možností je také mít v ruce papíry, kartičky s poznámkami nebo ovladač na přepínání slajdů. Jen pozor, ať si s věcmi ve svých rukou samou nervozitou zbytečně nehrajete. Určitě se vyhněte rukám v kapsách, rukám založeným na prsou, zaťatým pěstím, rukám sepjatým jako k modlitbě a položeným na břiše...

 

Zdroj: Pixabay.com - VinzentWeinbeer 

 

Prezentace v online prostředí

 

A protože se pořád nacházíme v době koronavirové, kdy většina setkání a prezentací probíhá v online prostoru, nemůžeme zapomenout ani na zvláštnosti a úskalí tohoto vystupování. Spousta věcí uvedených výše bude platit i tady, ale přece jen přidávám ještě pár poznámek:

 

  • Zapněte si kameru. Možná to nemáte rádi, ale prezentace online jsou náročné na pozornost pro obě dvě strany. Když na vás posluchači uvidí, bude to pro ně přece jen trochu příjemnější, než když budou jenom poslouchat váš hlas.
  • Pěkně se oblečte, i když jste doma.
  • Vyzkoušejte si techniku a kvalitu připojení dopředu.
  • Mějte kvalitní mikrofon, aby vám ostatní dobře rozuměli.
  • Zajistěte, že vás opravdu nikdo nebude rušit a během prezentace vám do místnosti nevběhne zvíře nebo člen domácnosti ani neuslyšíte nějaké rušivé zvuky jako je mixér, vysavač nebo hlasitá hudba.
  • Mějte pěkné a uklizené pozadí za sebou. I když existují aplikace, které vám umožní mít nastavené nějaké virtuální pozadí, doporučuju vsadit spíš na něco přirozeného. Technologie ne vždy dokáže obrys člověka oříznout správně, a tak není nic horšího, než když se vaši posluchači rozptylují tím, že vám najednou zmizí kus hlavy nebo ruka. Ne každý má domácí prostor vhodný jako pozadí, tak si alespoň po dobu prezentace přesuňte stůl, ať za sebou máte knihovnu, zeď nebo skříň.
  • Požádejte posluchače o vypnutí mikrofonů, pokud zrovna nemluví, aby vás nerušily zvuky nebo vaše vlastní ozvěna, které se od nich mohou ozývat.

Hodně štěstí při prezentování přeje Martina.

 

https://www.darujme.cz/projekt/1203787