Čas člověk nezastaví, a tak se nám i letos velmi rychle přiblížil svatý Valentýn  - svátek všech zamilovaných. Ovšem jak si s jeho prožitím poradit letos, kdy téměř není možné cestovat či třeba vyrazit na koncert a na romantickou večeři v restauraci při svíčkách také musíme zapomenout? Pokusím se Vám nastínit, jak prožít letošní čtrnáctý únor doma, ale přitom se o jeho pestré prožití nikterak neochudit.     

  

Zdroj: www.flickr.com

 

Jelikož svátek zamilovaných letos vychází na neděli, doporučuji den začít - jak jinak než mší svatou. Ideální příležitost se naskytne od desáté hodiny dopolední, kdy na TV Noe nebo prostřednictvím YouTube budete moci v rámci akce „Valentýnská pouť online“ sledovat mši svatou z kostela svatého Michala v Brně. Na programu Valentýnské poutě ale není jenom mše. Po ní bude následovat přednáška Jana Špilara, která bude mít, jak jinak, téma „Vše, co chcete vědět o vztazích a bojíte se zeptat“. Valentýnskou pouť doprovodí hudební skupina Break Falls. 

 

 

Přestože online svět není vázán na určitý prostor, v Brně ještě na chvíli zůstaneme. Místní VKH (Vysokoškolské katolické hnutí) bude v neděli večer přenášet koncert Marty a Františka Talířových. „Máme svatební kvarteto, takže náš repertoár je hodně zaměřený na romantické příležitosti,“ říká Marta Talířová. V neděli se však kvarteto zúží pouze na sourozenecké duo houslí a violoncella. Jak už název napovídá, těšit se můžete převážně na filmové melodie. „Budeme hrát melodie z Pána prstenů, Hobbita, Game of Thrones nebo třeba z muzikálu Fantom opery,“ pokračuje Marta. Romantický nádech koncertu přidají popové skladby například od Beatles nebo Eda Sheerana a nebude chybět ani klasika. „Na vážné hudbě jsme vyrostli. Určitě zahrajeme i Vivaldiho nebo Pachelbellův kánon, který se hraje na svatbách.“ Od 19 hodin večer si tedy na Valentýna nezapomeňte přes facebook VKH koncert naladit. Přenášen bude z pěkného prostředí fary u brněnského kostela svatého Jakuba a nebude chybět ani moderátor, který večerem provede.   

  

 

Pokud ale máte za uplynulý rok online prostředí až po krk nebo vám sezení u monitoru nepřipadá dostatečně romantické a raději byste se se svojí milou či milým vydali do krásné zimní přírody, akce pražského pastoračního střediska je právě pro vás. Už v sobotu třináctého se můžete vypravit do Prahy na Vyšehrad na individuální pouť za svatým Valentinem. Místo s úchvatnými výhledy vám poskytne prostor pro krásnou procházku vyšehradským areálem. A proč právě Vyšehrad? Asi málokdo z vás tuší, že přesně zde je uložena část ostatků svatého Valentina. Ve vyšehradské bazilice svatých Petra a Pavla, která tuto relikvii ukrývá, můžete svoji pouť zakončit modlitbou k patronu všech zamilovaných. Procházka krásnou zimní krajinou ale není limitovaná časem ani prostorem a za zážitky alespoň tento rok nemusíte jezdit dlouhé kilometry. Příroda svoji romantickou nádheru ukazuje na každém rohu. Proto někdy stačí jenom otevřít oči a pozorně se dívat. 

 

Lukáš Kuřík

https://www.darujme.cz/projekt/1203787