O důležitosti duševního zdraví se mluví již delší dobu. Vlivem epidemie koronaviru vystoupila potřeba soustředit se na svou psychiku ještě víc do popředí. I psychická pomoc může mít mnoho podob. Chtěla bych vám představit projekty Nevypusť duši a Nepanikař, které se na osvětu v rámci duševního zdraví zaměřují a poskytují tak prostřednictvím internetu a chytrých telefonů podporu nejen v této nezvyklé době.

Zdroj: pixabay.com

Nevypusť duši

Kampaň Nevypusť duši vznikla v roce 2015, kdy se dvě kamarádky, Tereza a Marie, rozhodly založit v ČR projekt na osvětu o duševním zdraví. Inspirací jim bylo studium v Anglii, kde se tomuto tématu dostává mnohem větší pozornosti, a zároveň měly obě vlastní zkušenosti s psychickými problémy během studia.

Dnes už tým Nevypusť duši tvoří nadšení dobrovolníci, kteří pořádají workshopy pro středoškoláky, učitele, firmy i veřejnost a mají za sebou úspěšnou kampaň na HitHitu, která jim umožňuje šířit prevenci a osvětu v oblasti duševního zdraví ještě dál. Jak sami o sobě píšou: „Leží nám na srdci budoucnost moderní péče o duševní zdraví, na důkazech založená prevence, včasná intervence, lidská práva uživatelů psychologické a psychiatrické péče, snížení stigmatu, vzdělávání budoucích profesionálů v pomáhajících profesích a dostupnost služeb. Věříme, že duševní zdraví je důležitou součástí spokojeného života a je třeba o něm vědět a mluvit stejně tolik jako o zdraví fyzickém.“

Hlavní náplní projektu Nevypusť duši je především osvěta mezi středoškoláky. Ta za současné situace probíhá pod vedením vyškolených lektorů online prostřednictvím webinářů, během kterých se studenti dozvědí například to, jak se starat o duševní zdraví během distanční výuky nebo si vyzkoušejí relaxační techniku mindfulness.

Velkou pomoc a inspiraci zde najdou také učitelé. Stále aktuální a potřebný je blogový seriál o učitelích během distanční výuky. Podobně jako pro studenty, i pro učitele nabízí Nevypusť duši webináře, které se zaměřují na různé oblasti. Zajímavé může být třeba téma Stres a syndrom vyhoření nebo Adaptace na změny. Učitelé také mají možnost absolvovat certifikovaný kurz Duševní zdravovědy pro učitele. Webináře s tématy, která jsou aktuální v současné situaci, si mohou objednat i firmy.

Pro veřejnost Nevypusť duši nabízí průběžně několik webinářů: Základy duševní resuscitace, Relaxační webinář a Duševní zdravovědu. Kromě toho ale kdokoliv může najít spoustu zajímavých článků na blogu Nevypusť duši. S relaxací pomohou například Dechová cvičení a rodiče určitě ocení 10 tipů pro rodiče do náročného období.

 

Nepanikař

Nepanikař je první mobilní aplikace v češtině, díky které může mít člověk první psychologickou pomoc přímo ve své kapse. O její zakladatelce Veronice Kamenské jste se mohli už letos v únoru dočíst ve Forbesu v rubrice 30 pod 30. Je jí totiž teprve jednavacet let a její aplikace, původně studentský projekt, byla už přeložená do devíti jazyků a stáhlo si ji stopadesát tisíc uživatelů.

Podtitulem aplikace je sice Pomoc při depresi či panice, ale nabízí i jiné oblastí, ve kterých člověk někdy potřebuje pomoct. Kromě deprese a paniky/úzkosti tu lze najít podporu při sebepoškozování, sebevražedných myšlenkách a poruchách příjmu potravy.

V případě úzkostí a paniky nabízí aplikace tipy, co dělat, třeba počítat od stovky do nuly nebo jít na čerstvý vzduch a mnoho dalších. Kromě toho jsou tu i různé jednoduché hry na odreagování a uklidnění. Jednou z nich je hra Balónky, ve které jde vlastně jen o to, hledat mezi černými a šedými balónky (kolečky) bílé a praskat je. Další možností na zklidnění jsou dechová cvičení, která jsou zde rovnou tři. Aplikace uživatele vede, jak se má nadechovat a vydechovat, což doprovází počítání nebo nafukující se a vyfukující se kolečko. Kromě toho aplikace obsahuje relaxační nahrávku, podle které je možné se zklidnit. 

Pro ty, které trápí poruchy příjmu potravy, má zase aplikace kromě různých tipů také ukázky jídelníčku a možnost zapisovat si jídlo, které člověk během dne snědl. V sekci Myšlenky na sebevraždu se dají zapsat důvody proč ne, vytvořit si záchranný plán a udělat seznam kontaktů i s návrhem, co napsat v těžké chvíli.

V kategorii Deprese se pak opět nachází tipy na to, co může pomoct, a kromě toho je možné si zde zapisovat, co mě potěšilo, a pochválit se za to, co se povedlo. Dál se tu dají plánovat aktivity (udělat si to do list) a pak si odškrtávat jejich plnění. Pro člověka s depresí bývá těžké plnit i jednoduché úkoly a tohle mu může pomoci.

I když aplikace nabízí seznam důležitých kontaktů na odborníky, je zde také možnost vložit si vlastní kontakty na lidi, na které se člověk může obrátit. Ve stresu či při úzkosti totiž ne vždycky přijde myšlenka, že máme rodinu a spoustu kamarádů, kterým můžeme napsat nebo zavolat.

V sekci Mé záznamy je pak možnost si přímo v aplikaci vést deník, protože někteří nefandí papírovému deníku a mají raděj něco přímo ve svém telefonu. Kromě klasického deníku je možné si tu vyplňovat i Journal s nachystanými kolonkami například pro věci, za které cítíme vděčnost, co bylo daný den skvělé atd. V aplikaci se dá také sledovat nálada nebo kvalita spánku. Spánek je totiž pro naše duševní zdraví velice důležitý, protože tělo si potřebuje odpočinout.

Vítaným zpestřením je u této aplikace možnost nastavit si její barvu, aby se tu uživatel cítil příjemně. Aplikace Nepanikař je dostupná zdarma pro operační systém iOS i Android.

Na představení obsahu aplikace Nepanikař přímo její autorkou se můžete podívat níže ve videu. Jen podotýkám, že v současné době je již aplikace doplněná o spoustu dalších vychytávek a kategorií, třeba o třetí dechové cvičení, relaxační nahrávku nebo hry na rozptýlení při úzkosti. Pokud máte pocit, že by se vám něco takového hodilo, určitě neváhejte s jejím stažením.

Oba projekty nabízejí rozsáhlé adresáře kontaktů, kde člověk může hledat další odbornou pomoc. Aplikace v mobilu nebo internetové stránky jsou určitě skvělá pomoc, ale v některých chvílích nenahradí osobní kontakt s odborníkem (třeba psychologem) a je potřeba obrátit se dál. V případě Nepanikař najde uživatel kontakty přímo v aplikaci nebo existuje na webu rozsáhlá Mapa pomoci s možností vyhledávání konkrétní pomoci v okolí. Nevypusť duši pak přináší seznamy Kde hledat pomoc různě členěné třeba podle věku či problémů.

 

https://www.darujme.cz/projekt/1203787